Prošle su već gotovo 33 godine od našeg osnutka. Najprije smo se zvali RKUD „Zdenko Petranović Jastreb“ a 90-ih prošlog stoljeća spontano smo postali Zbor KUD-a Delnice. No ono što je ostalo to je PJESMA i naše istinsko druženje s glazbom. A ovaj nosač zvuka tj. CD „33 PROLJEĆA“ posvećen je svima vama koji nas pratite i podržavate i do čijih srca dopire naša glazba i tonovi naših raspjevanih melodija. Mnogo je dragih ljudi prošlo kroz ovaj Zbor, mnogi nisu više među nama, ali su i dalje u našim srcima i mislima. Svima njima ali i onima koji su se iz nekog razloga prestali družiti s nama, od srca zahvaljujemo na lijepim zajedničkim trenucima.
Prvi voditelj Zbora bio je gdin. Alojzij Mihelčić (od 1974-1984.)
Nakon toga zbor preuzima gdin. Ivan Majnarić (1984.g.) od 1985-1988. zborom je ravnala gđa. Marija Prpić. S gdinom. Alojzijem Mihelčićem snimili smo i audio kazetu „Delnice nekad i sad“. Sadašnja voditeljica gđa. Mirjana Majnarić s nama je od 1988. godine.
Broj naslova naših pjesama je prilično velik i raznovrsan. Njegujemo domoljudne, lirske, duhovne i klasične kompozicije, raspjevane operne arije i kancone, folklornu glazbu šireg i užeg zavičaja Lijepe naše. Prepoznatljivi smo po našem goranskom i delničkom glazbenom izričaju, te po ostalim dragim nam pjesmama koje su postale omiljene u našem kraju, uz pratnju naših tamburaša i harmonikaša Denisa, pa na taj način još više dopiru do srca svih vas, naše drage publike.
Bezbroj pokusa, nastupa, svega lijepoga vezano je za broj „33“. Svaki nastup je jednako važan i drag na svoj način, no izdvojiti ćemo samo neke od njih: 500 godišnjica Grada Delnica (1981), koncert pjevačkog zbora povodom 30-te godišnjice i 15 godina voditeljstva Mirjane Majnarić, Goranska noć u Zagrebu, nastupili smo tri puta, Dani piva u Karlovcu (1999), Državna smotra starogradskih pjesama i plesova u u Đakovu (2003), tri gostovanja Društvu gorana u Rijeci, gostovanje hrvatima u Mađarskoj Cspreg, gostovanje Hrvatima u Vojvodini Vajska, četiri gostovanja u Sloveniji, nastup na Delti u Rijeci povodom dolaska Sv. Oca Pape Ivana Pavla II. Od 1991. do 2006. godine bili smo jedni od glavnih nosioca programa na svečanostima Memorijala mira u Mrkoplju. Nastupili smo na mnogobrojnim smotrama Gorskog kotara, Županije i šire. Pokrenuli smo 1993 u našem Gradu tradicionalni Božićni koncert, a Uskršni koncert prvi je puta izveden 2005. godine zajedno s gudačkim kvartetom „Kadenca“ iz Zagreba. Ove godine nastupili smo i na PAN FEST u Ravnoj Gori. Većinu tih nastupa izveli smo s našim tamburašima i folklorom.
Vrijedi spomenuti i njihove samostalne nastupe u Bugarskoj, Francuskoj te Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, ali i širom Lijepe naše.
Surađujemo sa svim KUD-ovima Gorskog kotara i Županije, ali i sa KUD-ovima susjednih nam zemalja.